HPV – riscuri, diagnostic si tratament

Virusul papiloma uman este un virus comun cu tropism epitelial, afecteaza pielea si mucoasele. Studiile estimeaza ca 80% dintre femei si barbati se vor infecta cu HPV de-a lungul vietii. De cele mai multe ori, virusul este eliminat din organism cu ajutorul sistemului imunitar in aprox. 2 ani, inainte ca infectia cu HPV sa cauzeze probleme de sanatate. In momentul de fata sunt cunoscute peste 200 de tulpini de HPV, dintre care cel putin 13 sunt considerate „cu risc inalt”. Infectiile persistente cu tulpinile HPV cu risc inalt (precum subtipul 16 sau 18) sunt cele care pot duce la dezvoltarea de leziuni pre-cancerigene, cancer cervical si alte cancere - anal, vulvar-vaginal sau orofaringian.
HPV – riscuri, diagnostic si tratament

Conform Global Cancer Observatory (GCO), in 2020, in Romania au fost diagnosticate 3.380 de noi cazuri de cancer de col uterin. Statistic, cancerul de col uterin este al 3-lea cel mai frecvent diagnosticat cancer la femei (7,5%), dupa cancerul de san (26.9%) si cel colorectal  (11.8%).

Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer pentru care exista profilaxie primara (vaccin). De asemenea, acest tip de cancer poate fi depistat in stadii incipiente la femei printr-un test simplu si nedureros, testul Babes Papanicolau.

Desi afectiunile maligne depistate in statii incipiente sunt, in general, curabile si impiedica o evolutie nedorita a bolii, in Romania, decesele cauzate de cancerul de col uterin inregistreaza cea mai inalta rata din UE. Afla mai multe despre optiuni de tratament cancer de col uterin in functie de stadiul tumorii.

Cuprins

Cum se transmite HPV?

HPV (Human Papillomavirus) se transmite, cu precadere, prin contactul sexual neprotejat, insa virusul se poate infiltra in mucoase si in piele si se poate transmite si prin contactul fizic direct: piele pe piele.

Factori de risc infectie cu HPV

Factorii de risc in ceea ce priveste contractarea virusului HPV sunt:

  • Activitatea sexuala - HPV este in principal transmis prin contact sexual, iar persoanele care au avut mai multi parteneri sexuali si/sau si-au inceput activitatea sexuala la o varsta frageda prezinta un risc crescut de expunere la HPV (debutul precoce al activitatii sexuale in special inainte de 18 ani potrivit American Cancer Society).
  • Lipsa protectiei - folosirea prezervativelor poate reduce riscul de contractare HPV, insa nu elimina complet posibilitatea unei infectii HPV dat fiind ca virusul papiloma uman se poate transmite si prin contact piele pe piele.
  • Fumatul – este un factor comportamental de risc implicat nu doar in aparitia cancerelor pulmonare si a bolilor cardiovasculare, ci si in cancerul de col uterin si alte afectiuni medicale.
  • Utilizarea indelungata a contraceptivelor orale - peste 10 ani, de la varste foarte tinere (sub 18 - 20 ani), a contraceptivelor orale din generatii mai vechi.
  • Sistemul imunitar slabit – fie cauzat de catre o afectiune medicala cum ar fi HIV, fie cauzat de tratamente imunosupresoare sau imunosupresia spontana fara o cauza evidenta ori cunoscuta.
  • Infectia cu Chlamydia - anumite studii au scos la iveala faptul ca bacteria Chlamydia faciliteaza raspandirea HPV, ceea ce poate creste riscul de cancer de col uterin. Alte studii au evidentiat un risc mai mare de cancer de col uterin la femeile ale caror teste de laborator indicau o infectie anterioara sau actuala cu Chlamydia.
  • Multiple sarcini la termen - 3 nasteri sau mai mult de 3, precum si prima nastere la varsta de sub 20 de ani. Unele studii leaga riscul de cancer de col cu fluctuatii hormonale specifice sarcinii , in timp ce alte s-au concentrat pe legatura dintre activitatea sexuala si expunerea mai mare la virus.
  • Antecedente familiale de cancer de col uterin – fac parte din categoria factorilor de risc asupra carora nu avem control.

Simptome HPV femei si barbati

Pacienta poate sa fie asimptomatica chiar timp de cativa ani, de aceea sunt recomandate consultatiile ginecologice regulate si efectuarea testului de screening Babes-Papanicolau.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Din pacate, nu exista teste de screening similare si pentru detectarea HPV in cazul barbatilor.

Atunci cand imunitatatea antivirala scade, virusul se multiplica in stratul bazal al pielii si pot aparea simptome:

  • Aparitia unor excrescente de culoarea pielii care pot sa fie confundate cu glandele sudoripare sau sebacee daca au o dimensiune foarte mica.
  • Atunci cand vegetatiile se dezvolta, ele nu mai pot fi confundate.

Excrescentele sunt localizate fie la nivelul tegumentului din zona genitala, fie la nivelul mucoaselor.

Intervalul dintre infectarea cu HPV si aparitia simptomelor poate varia de la luni la mai multi ani.

Afectiunile maligne in stadii incipiente, inclusiv cancerul de col uterin, nu provoaca simptome ingrijoratoare sau nu provoaca simptome deloc. In absenta unor manifestari clinice evidente si in lipsa controalelor medicale regulate, cancerul avolueaza fara ca pacientul sa stie ca are o boala severa. Tocmai de aceea, atitudinea proactiva, prin vizite regulate la medic, teste de screening si vaccinarea impotriva HPV, este fundamentala.

Diagnostic HPV

Pentru ca virusul poate sa nu se manifeste mult timp, este nevoie de o serie de proceduri si investigatii:

  • Examenul clinic, in care se observa leziunile
  • Reliefarea leziunilor vizibile si sub-clinice – pentru a face vizibile leziunile de la nivelul mucoasei si de la nivelul pielii
  • Efectuarea testului Papanicolau si testului HPV si identificarea tulpinilor cu risc oncogen crescut.

Testul Babes – Papanicolau (PAP) in mediu lichid sau prin examen citologic conventional/ standard este indicat sa fie efectuat periodic odata cu inceperea vietii sexuale:

  • Categoria de varsta 21-29 la fiecare 3 ani
  • Categoria de varsta 30-65 la fiecare 3 ani
  • Categoria de varsta 30-65 la fiecare 5 ani doar in varianta co-test PAP si HPV
  • Categoria de varsta peste 65 de ani - este recomandat doar in conditiile in care rezultatele anterioare au evidentiat prezenta unor anomalii.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Complicatii infectie cu HPV

Infectia cu HPV este vindecabila, dar netratata, poate declansa afectiuni care pot ameninta viata pacientului, cum ar fi:

  • Cancerul de col uterin – cea mai periculoasa complicatie cauzata de HPV si al treilea cel mai intalnit tip de cancer in randul femeilor din Romania
  • Cancerul de prostata
  • Cancerul orofaringian
  • Cancerul anal
  • Alte tipuri de cancer: vaginal, vulvar, neoplazie peniana (cancer de penis)
  • Cresterea incidentei altor boli cu transmitere sexuala.

Tratament HPV

O terapie care sa elimine definitiv leziunile si care sa impiedice recidiva, nu exista.

In practica medicala sunt tratate verucile genitale si anomaliile cervicale de grad inalt. Nu exista un tratament pentru eliminarea HPV din organism in absenta altor simptome.

HPV este eliminat in mod natural de sistemul imunitar al organismului in decurs de 1-2 ani de la contractarea infectiei.

Pentru infectiile cu HPV fara complicatii sau simptome evidente, medicul poate recomanda monitorizarea periodica pentru a urmari evolutia infectiei.

Terapiile chirurgicale pentru condiloame (negi genitali) spre exemplu, cauzate de infectia cu HPV, presupun anestezia locala a zonei si au ca scop eliminarea rezervorului viral de pe piele si sunt impartite in 3 categorii:

  • Electrocauterizare
  • Excizie chirurgicala
  • Laser chirurgical.

Radiofrecventa este un tip de tratament non-chirurgical care poate fi folosit pentru a indeparta negii genitali. Radiofrecventa foloseste unde radio pentru a genera caldura, caldura care este apoi folosita pentru a indeparta negii genitali.

Cum se previne infectia cu HPV?

Prevenirea infectiei cu HPV se poate face prin evitarea expunerii la virus, controlul factorilor de risc mentionati anterior si controale regulate la medic.

Vaccinurile HPV sunt o modalitate eficienta de prevenire a infectiei cu HPV. Vaccinarea se recomanda atat in etapa de preventie, cat si post-expunere, eficacitatea vaccinului fiind dovedita stiintific. Vaccinul imbunatateste apararea antivirala, inclusiv in cazul pacientilor cu leziuni floride. Exista multe variante de vaccin, in functie de tipurile de tulpini HPV. Cele mai complexe dintre ele tintesc noua tulpini, care prezinta riscuri cancerigene ridicate.

 

Referinte:

Data publicării 11.09.2023